Nejen pro milovníky krémových polévek bude zajímavý dnešní klasický recept na žampiónovou polévku. Příprava je rychlá a jednoduchá.
Suroviny:
300 g žampiónů
200 ml sladké smetany
1 litr vývaru (může být i z masoxu)
2 žloutky
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 cibule
citrónová šťáva
mletý pepř
petrželka
Postup na přípravu krémové žampiónové polévky
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v polévkovém hrnci na rozpáleném tuku. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampióny a za stálého míchání je osmahneme. Část žampiónů vyjmeme a ponecháme na ozdobu. Zbytek zasypeme moukou, podlijeme několika lžícemi vývaru a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji vývarem, opepříme a na mírném ohni asi 20 minut povaříme.
Smetanu rozšleháme se žloutky, vlijeme do polévky a polévku ještě prohřejeme, ale už nevaříme.
Hotovou polévku ochutíme citrónovou šťávou, rozdělíme na talíře a ozdobíme plátky osmažených žampiónů a rozsekanou petrželkou.