Recept na klasickou květákovou polévku nalezneme snad v každé rodině. Květák je zelenina, kterou se úspěšně daří pěstovat i v našich podmínkách. Snadno si ji tak můžete uvařit zcela podomácku z vlastních surovin. Ale pozor – květák není vhodný pro osoby trpící dnou, neboť obsahuje zvýšené množství kyseliny močové.
Suroviny:
1 litr vývaru (zeleninový nebo masový)
½ středního květáku
40 g másla
40 g hladké mouky
120 ml smetany
1 žloutek
mletý muškátový květ
sůl a mletý pepř
Postup na přípravu květákové polévky
Vybereme si pěkný bílý květák, ten očistíme a vypereme ve slané vodě. Květák je potřeba opravdu důkladně omýt, při nedostatečném umytí hrozí vznik nepříjemného zápachu, který pak nelze téměř odstranit.
Omytý květák vložíme do vývaru, kde jej uvaříme do poloměkka. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Vývar následně jíškou zahustíme, přidáme prolisovaný nebo nakrájený košťál květáku (zhruba 2/3 porce květáku) a polévku povaříme asi 30 minut.
Polévku okořeníme mletým muškátovým květem, přidáme na růžičky rozebraný zbytek květáku a znovu ji ještě 10 minut povaříme. Poté smícháme žloutek se sladkou smetanou a za stálého míchání přiléváme do polévky. Na závěr polévku dle chuti osolíme a opepříme.
Na talíři můžeme ozdobit nasekanou petrželkou. Podáváme s krutony nebo osmahnutou houskou. Dobrou chuť!