Hrachová polévka s klobásou

Hrachová polévka bezesporu patří mezi klasiku české kuchyně. Ani v dnešní době by luštěniny neměly chybět v našem jídelničku, neboť jde o bohatý přírodní zdroj vitamínů skupiny B a cenných minerálů jako jsou vápník, fosfor, draslík a hořčík. Nejen proto si dnes ukážeme velmi rychlý recept na hrachovou polévku s klobásou.

Suroviny:
100 g předvařeného hrachu
1 litr vody
30 g slaniny
2 střední brambory
1 menší cibule
½ klobásy
mrkev
celer
několik kuliček pepře a nového koření
petrželka

Postup na přípravu hrachové polévky s klobásou

Předvařený hrách vsypeme do půl litru vařící vody a uvaříme doměkka (asi 12 minut). Pak jej sejmeme z plotýnky, přidáme trochu studené vody a rozmixujeme. Mrkev a celer pokrájíme na kostičky, zalijeme zbylou vařící vodou, osolíme a povaříme asi 5 minut.
Poté přidáme brambory pokrájené na kostičky, pepř, nové koření a vaříme, až brambory se zeleninou změknou. Nyní do polévky přidáme rozmixovaný hrách, podle chuti dosolíme a polévku ještě krátce povaříme.
Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme, osmahneme na ní drobně pokrájenou cibuli a klobásu pokrájenou na kolečka a společně s rozsekanou petrželkou vložíme do polévky.
Polévku podáváme nejlépe s pečivem nebo s nakrájenou osmaženou žemlí. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *