Dršťková polévka patří mezi ty polévky, které buď milujeme, nebo nesnášíme. Dnes si ukážeme jeden malinko netradiční recept, neboť do dršťkové polévky přidáme také hlívu ústřičnou.
Suroviny:
500 g předvařených drštěk
150 g hlívy ústřičné
4 stroužky česneku
2 střední mrkve
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
2 lžičky sekané petrželky
½ lžičky sladké mleté papriky
½ řapíkatého celeru
kostka zeleninového vývaru
majoránka
sůl a pepř
Postup na přípravu dršťkové polévky s hlívou ústřičnou
Dršťky pečlivě omyjeme, promneme solí, zalijeme studenou vodou a asi 20 minut povaříme. Poté vodu slijeme, dršťky pokrájíme na nudličky a vrátíme je zpátky do vývaru.
Ze sádla a mouky připravíme jíšku, zaprášíme ji sladkou paprikou a lehce osmahneme. Jíšku rozmícháme v malém množství studeného vývaru a vmícháme do polévky.
Nyní přidáme kousky pokrájené hlívy, řapíkatého celeru a mrkve. Přidáme také zeleninový bujón a špetku pepře, a polévku vaříme zhruba dalších 20 minut.
Na samý závěr polévku okořeníme utřeným česnekem a sekanou petrželkou, dle chuti dosolíme. Dobrou chuť.