Zapečené brambory

Chutnají vám zapečené brambory (někdy také gratinované brambory) a hledáte na ně recept? Potom jste na správném místě, jelikož pro vás máme několik jednoduchých receptů na zapékané brambory na několik různých způsobů. Nechte si chutnat!

O pečení a zapékání brambor

Pečení je jednoduchý a zdravý způsob úpravy brambor. Brambory čistě omyjeme, otřeme, rozřízneme na půlky nebo na silnější plátky, srovnáme na plech, posolíme a v troubě do červena upečeme. Předkládáme je horké i se slupkou a podáváme k nim máslo nebo sýrovou pomazánku. Mnoho různých pokrmů získáme i zapékáním brambor v troubě. Brambory krájíme na plátky a prokládáme je různými potravinami. Kořeníme je a mastíme. Tyto zapečené brambory jsou výborným samostatným pokrmem k obědu nebo k večeři. Podáváme je se zeleninou nebo se zeleninovým salátem.

Uvařené oloupané brambory nakrájíme na kolečka nebo nakrouháme na hrubém struhadle, skládáme do misky nebo pekáče a prokládáme různými potravinami. Lze zde dobře využít zbytky masa, ryb, drůbeže ale i zeleniny, kousky sýra a podobně. Nádobu dobře vytřeme tukem a vysypeme prosátou strouhanku. Klademe pak vrstvu brambor, zasypeme je sekaným masem, vejcem nebo zeleninou, dáme druhou vrstvu brambor a tak pokračujeme, až spotřebujeme všechny brambory. Navrch složíme vrstvu brambor, kterou hustě pokapeme tukem, aby se brambory do červena opekly. Nádobu dáme do předem vyhřáté trouby a brambory rychle zapečeme, aby zčervenaly, ale aby byly křehké, ne tvrdé. Nikdy nenecháme upečený pokrm v teplé troubě, protože by vyschl.

Nyní k samotným receptům. Veškeré recepty na zapečené brambory najdete pod štítkem zapečené brambory. Podle našich receptů si můžete uvařit například zapečené brambory s uzeným masem nebo se zelím. Naleznete zde ale také recept na smažené brambory či Balkánský pekáč.

Recepty:
Zapečené brambory

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *