Tykev plněná mletým masem s rajčatovou omáčkou

Tykev je typická podzimní zelenina. V kuchyni nachází uplatnění zejména tepelně zpracovaná, jako například plněná mletým masem a podávaná s rýží a rajčatovou omáčkou.

Suroviny:
1 mladá tykev
20 g másla

Náplň:
200 g mletého hovězího masa
200 g mletého vepřového masa
50 g rýže
20 g másla
1 vejce
1 cibule
sůl
petrželka

Omáčka:
500 g rajčat
20 g másla
kousek cibule
půl sklenice smetany
1 lžíce mouky
petrželka
sůl
špetka cukru

Postup na přípravu plněné tykve

Omytou tykev oloupeme, skrojíme vršek a lžící vyškrábeme semena. Naplníme ji masovou směsí. Přiklopíme seříznutý vršek, vložíme na vymaštěný pekáč, osolíme a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s rajčatovou omáčkou a s dušenou rýží.

Příprava náplně:
Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na kousku másla, vmícháme rýži, podlijeme ji vodou (na šálek rýže jeden a půl šálku vody), osolíme a dusíme téměř doměkka. Přidáme mleté maso, vejce, petrželku, osolíme a dobře promícháme.

Příprava rajčatové omáčky:
Na rozehřátém másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme omytá, pokrájená rajčata a rozsekanou petrželku, osmahneme, zalijeme několika lžícemi vody a podusíme. Rajčata prolisujeme, osolíme a zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Chvíli povaříme a podle chuti osolíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *