Tvarohový nákyp s ořechy

Tvarohový nákyp patří obdobně jako například rýžový nákyp mezi jídla milovaná nebo nenáviděná. Nic mezi tím asi neexistuje. I přes fakt, že se jedná o pokrm dost sladký, je tvarohový nákyp poměrně zdravé jídlo bohaté na vápník.

Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
200 g cukru
150 g másla
100 g jader lískových nebo vlašských ořechů
100 g rozinek
citrónová kůra
vanilinový cukr

Postup na přípravu tvarohového nákypu

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Polovinu cukru a 100 gramů másla vymícháme do pěny a postupně vmícháme žloutky. Pak přidáme tvaroh, nastrouhaná jádra, přebrané a oprané rozinky, nastrouhanou citrónovou kůru a vanilinový cukr. Vše promícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbytku cukru.
Nákyp naplníme do máslem vymazané formy, povrch zakapeme rozpuštěným máslem a upečeme dozlatova (při 150 °C asi 45 minut).
Upečený nákyp necháme krátce vychladnout, ale ještě za tepla jej porcujeme. Na talíři můžeme ozdobit šlehačkou nebo přeléváme rozředěným ovocným sirupem. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *