Rolované smažené vajíčko je jedním z pokrmů, jejichž příprava je dost obtížná. Říká se, kdo zvládne tento pokrm, je již kuchařem první třídy. Na přípravu je nejideálnější čtvercová pánev, ale naše běžně doma používaná pánev zcela postačí. Rolované smažené vajíčko je klasikou japonské kuchyně, kde jej najdete pod názvem Tamagoyaki.
Suroviny:
5 vajec
4 lžičky cukru
4 lžičky vody
4 lžičky sójové omáčky
strouhaná ředkev
glutasol (adži no moto)
olej
sůl
Postup na přípravu rolovaného smaženého vajíčka
Do misky dáme vejce, přidáme cukr s vodou, glutasolem a solí a dobře rozšleháme. Dno a stěny pánve dobře potřeme olejem. Pánev rozpálíme a sundáme z ohně. Poté, co pánev zchladla, dá se znovu na malý plamínek a nalije se na ni čtvrtina obsahu vaječné směsi. Na mírném plamenu uděláme omeletku, která musí být velmi tenká. Upečeme po obou stranách.
Takto připravíme čtyři omelety. Omelety se srolují a okraje s e rovně seříznou. Každá rolička se nakrájí na čtyři díly a nechá se vychladnout.
Podáváme se strouhanou ředkví a sójovou omáčkou ochucenou glutasolem. Lze použít jako přílohy k mnoha dalším jídlům.
Obměna:
Do tenké omelety zabalíme studenou rýži. Rolky nakrájíme na menší dílky a podáváme se sójovou omáčkou. Svým způsobem jde o bezmasou variantu sushi.