Sekané máslové řízky lze dnes běžně koupit jako polotovar v obchodě, lepší však bude, když si je doma připravíte sami, je to velmi jednoduché a jistě si pochutnáte.
Suroviny:
400 g předního telecího nebo vepřového masa
600 g čerstvého nebo zmraženého hrášku
40 g másla
2 žemle
1 vejce
masox
mléko
hladká mouka
cukr
sůl
pepř
Postup na přípravu sekaného řízku s hráškem
Žemle pokrájené na tenké plátky zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Maso pokrájené na kostky umeleme, potom umeleme i hodně vymačkané žemle. Přidáme vejce, sůl, pepř, dobře promícháme a utvoříme čtyři tenké řízky, které obalíme v mouce.
Připravené řízky vložíme do pekáče silně vymaštěného máslem a krátce zapečeme. Po chvilce je podlijeme trochou vody, přidáme masox a pečeme dále. Potom je obrátíme, podlijeme znovu trochou vody a přidáme hrášek.
Když jsou řízky téměř propečené, do šťávy přidáme zbylé změklé máslo promíchané s moukou, hrášek osolíme a osladíme a pečeme doměkka.
Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo také s rýží. Dobrou chuť.