Když se povede dobrý rýžový nákyp, je to fantazie! Navíc sladký oběd nám dodá dostatek energie pro zbytek dne a to bez zbytečných tuků. Ve vybraných situacích lze rýžový nákyp s jablky podávat také jako dezert.
Suroviny:
500 g jablek
250 g měkkého tvarohu
180 g rýže
120 g cukru
800 ml mléka
50 g Hery
2 vejce
vanilkový cukr
moučkový cukr
tuk na vymaštění formy
ovocný sirup
sůl
Postup na přípravu rýžového nákypu s jablky
Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži vsypeme do vařícího, mírně osoleného mléka, přidáme část tuku a za občasného zamíchání ji uvaříme doměkka (nejlépe ve dvouplášťovém hrnci, kde se rýže nepřipálí).
Do částečně vychlazené rýže vmícháme část cukru, vanilkový cukr, rozmíchaný tvaroh, žloutky a nakonec tuhý sníh z bílků, do něhož jsme vešlehali zbývající cukr.
Část rýžového těsta vložíme do nákypové formy vymaštěné tukem, na vrh poklademe očištěné (bez jadřinců) na plátky nakrájené jablka, lehce je poprášíme moučkovým cukrem a vše pokryjeme opět rýžovou směsí.
Nákyp upečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 180 °C), před podáním posypeme moučkovým cukrem a na talířích podlijeme zředěným ovocným sirupem. Podáváme teplé. Dobrou chuť.
Rýžový nákyp dělám ráda a celkem pravidelně, mají ho rády i děti, což mě těší.
Jen to chce dávat pozor, aby se to nepřehnalo s cukrem.
Jinak já ještě přidávám špetku skořice a naopak vynechávám podlívání ovocným sirupem.