Pštrosí vejce je typickým pokrmem připraveným z mletého masa. Jde o rychlý a nenáročný recept, který zvládnou i začátečníci. Udávané množství surovin odpovídá porcím pro 4 osoby.
Suroviny:
500 g mletého masa – směs vepřového a hovězího
30 g strouhanky
5 vajec
1 lžička papriky
špetka majoránky
špetka drceného kmínu
sekaná pažitka
sádlo na vymazání pekáče
sůl a pepř
Postup na přípravu pštrosího vejce
Nejprve si 4 vejce uvaříme natvrdo (6 až 8 minut podle velikosti vajec), po uvaření je vyjmeme z vroucí vody a prudce zchladíme studenou vodou, budou se nám tak lépe loupat.
Maso důkladně propracujeme s několika lžícemi vody, jedním syrovým vejcem, kořením a solí. Zahustíme strouhankou, trochu strouhanky si ještě necháme na obalení.
Poté masovou směs rozdělíme na čtyři stejné díly a vařená vejce do směsi zabalíme. Masové koule ještě trochu obalíme ve strouhance, budou tak křupavější.
Nakonec srovnáme masové koule do vymaštěného pekáčku a pečeme při 200°C zhruba 30 až 45 minut. Kdyby se koule připalovaly ke dnu, můžeme je mírně podlít vodou.
Pštrosí vejce jsou výborná teplá i studená. Rozkrojíme je na poloviny a naskládáme na mísu. Podáváme doplněné okurkami, hořčicí a křenem. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše, kterou ozdobíme sekanou pažitkou. Dobrou chuť.