Pražská hovězí pečeně

Uváděný recept na pražskou hovězí pečeni patří mezi starší klasické recepty, které obsahovala snad každá kuchařka již před 100 lety. Stáří receptu však pokrmu neubírá na kvalitě, naopak, jde i v současnosti o velmi oblíbené jídlo často podávané nejen v pražských restauracích.

Suroviny:
500 g zadního hovězího masa (špalíček)
50 g šunky
70 g Hery
2 lžíce sterilovaného hrášku
1 vejce
1 lžíce hladké mouky
cibule
sůl

Postup na přípravu pražské hovězí pečeně

Špalíček hovězího masa lehce naklepeme a dlouhým špičatým nožem vyřízneme uvnitř otvor. Šunku pokrájíme na kostičky, lehce osmahneme na části tuku, přidáme vejce a mícháme na malém plaménku, až se srazí v řidší nádivku. Osolíme ji, vmícháme okapaný hrášek a naplníme maso. Otvor pevně uzavřeme jehlou na masové závitky a maso osolíme.
Na části tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso, rychle je opečeme po všech stranách, podlijeme trochou vody a dopečeme do změknutí. Při pečení maso přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou. Ke konci pečení šťávu zahustíme světlou jíškou ze zbylého tuku a z mouky a dobře ji rozmícháme. Podáváme s dušenou rýží a se zeleninovým salátem. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *