Uváděný recept na pražskou hovězí pečeni patří mezi starší klasické recepty, které obsahovala snad každá kuchařka již před 100 lety. Stáří receptu však pokrmu neubírá na kvalitě, naopak, jde i v současnosti o velmi oblíbené jídlo často podávané nejen v pražských restauracích.
Suroviny:
500 g zadního hovězího masa (špalíček)
50 g šunky
70 g Hery
2 lžíce sterilovaného hrášku
1 vejce
1 lžíce hladké mouky
cibule
sůl
Postup na přípravu pražské hovězí pečeně
Špalíček hovězího masa lehce naklepeme a dlouhým špičatým nožem vyřízneme uvnitř otvor. Šunku pokrájíme na kostičky, lehce osmahneme na části tuku, přidáme vejce a mícháme na malém plaménku, až se srazí v řidší nádivku. Osolíme ji, vmícháme okapaný hrášek a naplníme maso. Otvor pevně uzavřeme jehlou na masové závitky a maso osolíme.
Na části tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso, rychle je opečeme po všech stranách, podlijeme trochou vody a dopečeme do změknutí. Při pečení maso přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou. Ke konci pečení šťávu zahustíme světlou jíškou ze zbylého tuku a z mouky a dobře ji rozmícháme. Podáváme s dušenou rýží a se zeleninovým salátem. Dobrou chuť!