Pórek neboli pór zahradní je široce užívaný v české gastronomii, pórek povzbuzuje chuť k jídlu, proto se nejčastěji přidává do polévek. My se dnes na pórek zaměříme z jiného soudku, ukážeme si recept na pórek smažený.
Suroviny:
3 ks pórku
2 vejce
50 g strouhaného tvrdého sýra
hladká mouka
polohrubá mouka
mléko
olej
sůl
Postup na přípravu smaženého pórku v těstíčku
Pórek opláchneme a odřízneme z něj kořenovou a zelenou část, kterou můžeme použít například do jiného receptu. Zbylé části pórku nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 7 cm. Špalíčky uvaříme v osolené vodě do poloměkka, doba vaření by však neměla přesáhnout 7 minut.
Vejce rozšleháme s mlékem, vmícháme do nich strouhaný sýr a polohrubou mouku tak, aby vzniklo těstíčko husté asi jako na kapání. Vzniklé těstíčko ještě osolíme a opepříme.
Pórek obalíme v hladké mouce a následně v těstíčku. Obalený pórek smažíme v rozpáleném oleji pomalu dorůžova.
Hotový pórek podáváme s vařenými brambory a zeleninou. Kdo by měl smaženého málo, může jak přílohu zvolit hranolky nebo krokety.