Štědrovečerní večeře nemusí obsahovat pouze klasického smaženého kapra v trojobalu. Výborně obstojí také kapr na pivě, kterého si jako národ pivařů můžeme uvařit i ve všední den. K přípravě však nepoužívejte 12° pivo, kapr by mohl příliš zhořknout.
Suroviny:
600 g kapra (4 porce)
250 ml světlého piva
50 g másla
2 lžíce oleje
1 středně velká cibule
citrónová kůra
kmín
sladká mletá paprika
sůl a mletý pepř
Postup na přípravu kapra na pivě
Očištěné porce kapra osolíme, opepříme, pokapeme pivem a vložíme asi na hodinu do chladničky. Poté na oleji osmahneme dozlatova na tenké proužky nakrájenou cibuli, vložíme na ni porce kapra, zalijeme zbylým pivem, přidáme trochu strouhané citrónové kůry, kmín, špetku mleté papriky, máslo a kapra na malém ohni doměkka udusíme zhruba 25 minut. Při dušení můžeme kapra podle potřeby podlévat trochou horké vody nebo pivem.
Kapr na pivě lze podávat také při Štědrovečerní večeři. Jde o hlavní chod a proto jako vhodnou přílohu volíme brambory nebo bramborový salát. Dobrou chuť.