Nečekané obliby se u vás těší starý francouzský recept na kohouta na víně. Z tohoto důvodu dnes zabrousíme do staré české kuchyně a ukážeme si recept na hovězí pečeni na červeném víně. Příprava je malinko složitější (a to i časově), ale ve sváteční den to zase tolik nevadí 🙂
Suroviny:
600 g hovězího zadního masa
200 ml červeného vína
200 g kořenové zeleniny
100 g cibule
80 g tuku
50 g slaniny
2 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
několik kuliček pepře
citrón
sůl
Postup na přípravu hovězí pečeně na víně
Hovězí maso opereme a protýkáme pomocí jehly nudličkami slaniny ve směru vláken, osolíme a opečeme po celém povrchu na rozpáleném tuku. Po opečení maso vyjmeme a v tuku osmažíme hrubě nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu. Když je zelenina zlatavá, přidáme k ní osmažit také nakrájenou cibuli.
Tmavě zlatý základ zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme vodou, do základu vložíme opečené maso, několik kuliček pepře, kousek tence okrájené žluté čísti citrónové kůry a pod pokličkou dusíme doměkka. Při dušení podléváme polovinou dávky vína, teplou vodou a maso přeléváme vydušenou šťávou.
Když je maso měkké, vyjmeme je, základ vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a po zasmahnutí přiměřeně zalijeme vodou nebo vývarem. Do provařené šťávy přidáme zbylé víno, citrónovou šťávu a chuť upravíme podle potřeby cukrem. Šťávu přecedíme přes jemný cedník, vložíme do ní porce nakrájeného masa a prohřejeme je.
Hotovou hovězí pečeni podáváme s dušenou rýží, do které můžeme přidat hřebíček a lžíci opraných rozinek. Dobrou chuť.