Jablka patří mezi nejoblíbenější domácí ovoce, jeho sezóna vrcholí, tak si pojďme upéct výtečný jablečný šlehačkový koláč.
Suroviny:
10 menších jablek
300 g polohrubé mouky
120 g cukru moučka
150 g másla
2 vejce
Vrchní vrstva:
1 šlehačka
130 g cukru moučka
100 g hladké mouky
1 vejce
150 g másla
citrónová kůra
2 ČL cukru krupice
skořice
Postup na přípravu: Jablečný šlehačkový koláč
Vypracujeme těsto, necháme jej chvíli odpočinout v chladu (alespoň půl hodiny až hodinu), poté z něj vyválíme placku a vyložíme jím vyšší koláčovou formu až po okraj.
Oloupeme asi 10 menších jablek, pokrájíme je na plátky, pokapeme citrónovou šťávou a navrstvíme na těsto. Ušleháme šlehačku a do ní opatrně metličkou vmícháme nadvakrát vejce rozšlehané v másle (rozpuštěné, vychladlé), mouku s cukrem a kůrou. Natřeme na jablka a posypeme cukrem s trochou skořice a pečeme při 180 stupních asi 50 minut. Pokud bude koláč příliš tmavnout, přiklopíme pečicím papírem nebo alobalem.
Koláč krájíme až po důkladném vychladnutí! Před podáváním pocukrujeme. Dobrou chuť.