Dýňový koláč

Dýně patří k podzimu stejně jako třeba padající listí. Dodává tělu mnoho prospěšných látek a posiluje nám tím imunitu (vitamín A, B3, E, zinek, hořčík, vápník, železo, draslík, selen a další). V kuchyni je vynikající jak ve slané, tak sladké podobě. Dnes ji zpracujeme jako sladký dýňový koláč.

Suroviny na těsto:
300 g hladké mouky
200 g studeného másla
100 ml studené vody
1 lžička soli

Suroviny na náplň:
3 hrnky dýňového pyré
250 g cukru
6 vajec
1 vejce na potírání těsta
1 vanilkový cukr
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
1,5 lžičky mletého zázvoru
1,5 lžičky skořice
1 drcený hřebíček
1 lžička soli
špetka mletého muškátového oříšku

Postup na přípravu dýňového koláče

V robotu nebo na pomoučeném vále vypracujeme z uvedených surovin těsto. Vodu přiléváme postupně. Těsto má být spíše tužší. Vyválíme jej na tenkou placku, která bude asi o 2 cm větší, než je průměr naší formy. Těsto vložíme dovnitř, okraje seřízneme a těsto jemně propícháme vidličkou. Zbylé těsto lze použít například na dekorace či mřížku, kterými později koláč můžeme dozdobit. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 10 minut.
Když se nám korpus peče, připravíme si náplň tak, že smícháme všechny suroviny dohromady. Když je korpus upečený, tak počkáme, až trochu vychladne a náplň do něj vlijeme. Koláč vložíme opět do trouby a pečeme při 160°C přibližně hodinu.
Vnitřní část koláče musí být tuhá a lehce tmavá, proto raději pečeme pomalu a déle. Chceme-li vrchní část koláče dozdobit zbylým těstem, učiníme tak cca po půl hodině pečení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *