Ghrejbe – Máslové cukroví

Tento týden nám ledovka zkomplikovala život (zejména v dopravě) a jasně nám tak dala najevo, že zima je tu. Již zítra se můžeme těšit na Mikuláše a čerta, což je mimo jiné období, kdy většina z nás začíná s pečením vánočního cukroví. Přicházíme proto s malou inspirací na výborné máslové cukroví.

Suroviny:
400 g hladké mouky
200 g másla
200 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
¼ lžičky kypřícího prášku
Piniové oříšky, mandle nebo ořechy na zdobení

Postup na přípravu máslového cukroví

Změklé máslo, vanilkový cukr a moučkový cukr vyšleháme do pěny. Po troškách přidáváme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
Formičku naplníme těstem a ještě syrové cukroví vyklopíme. Do každého kousku zapíchneme piniový nebo jiný oříšek, můžeme použít třeba i kousek mandle.
Jednotlivé kousky cukroví narovnáme na plech vyložený pečícím papírem a při 100 °C (horní i dolní ohřev) asi 20 minut sušíme. Při sušení by cukroví nemělo změnit barvu. Necháme je vychladnout na plechu. Výborně se hodí jak ke kávě, tak i k čaji a jistě chuťově obohatí váš vánoční stůl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *