Višně, vzácné a krásné ovoce s krátkou sezónou od července do konce srpna, se stává nejenom u nás, ale i na všech evropských trzích vyhledávanou specialitou.
Komu višně uzrají na zahrádce, měl by jejich lahodnosti co nejvíce využít. Višně na rozdíl od třešní nechutnají čerstvé tak příjemně jako tepelně upravené. Jsou proto ideálním ovocem při výrobě dezertů, koláčů a dortů. Dokáží však i vhodně doplnit masité pokrmy, jimž dodají pikantní chuti. Následující recept vás o tom přesvědčí.
Množství na 0,5 litru:
Suroviny:
1 kg višní
0,5 l vinného octa
0,5 kg cukru
1 až 2 lžíce kuliček pepře
Postup na přípravu nakládaných višní
Opláchnuté višně zbavíme stonků a pecek. Vinný ocet svaříme s cukrem a pepřem (cukr se musí dokonale rozpustit), přidáme višně a na malém ohni 10 minut vaříme.
Po této době višně děrovanou naběračkou z nálevu vyjmeme, a přendáme je do zavařovacích sklenic. Nálev necháme na středním plamenu ještě 10 minut klokotem vařit a poté ještě horkým višně zalijeme. Sklenice ihned uzavřeme a postavíme do chladu.
Takto připravené višně velmi dobře chutnají k různým masitým pokrmům, drůbeži, hovězímu masu, vařené šunce, vepřovému masu apod.
Poznámka:
Jelikož jsou višně octem dobře konzervované, nemusíme načatou sklenici upotřebit hned najednou, stačí ji pouze dobře uzavřít a dbát, aby višně byly nálevem zcela zakryté.