Šípkový džem

Máme zde období, kdy dozrávají šípky. Udělejte si krátkou procházku do přírody a jistě na nějaké narazíte. Šípkové plody jsou bohaté na vitamín C, to je poměrně znávám věc, obdobně jako šípkový čaj. Ale už jste někdy vyzkoušeli šípkový džem? Nyní si jej můžete připravit dle našeho receptu.

Doporučujeme sbírat plody až po dozrání, tj. měkké, nebo pro prvním mrazíku, kdy jsou vyzrálejší a je s nimi mnohem snadnější práce.

Šípky

Suroviny:
1,5 kg šípků
250 g cukru
3 ks hřebíčku

Postup na přípravu šípkového džemu

Očištěné šípky, zbavené stopek a takzvaných bubáků, omyjeme a dáme na 20 minut vařit. Dle chuti přidáme hřebíček. Během vaření můžeme šípky vařečkou trochu pomačkat, aby byly ještě měkčí.
Uvařené šípky přecedíme přes velké husté síto, aby se šípky zbavily semínek a slupek.

Takto připravené šípkové pyré osladíme cukrem. Pokud je pyré stále řídké, necháme ještě chvilku vyvařit přebytečnou vodu.
Šípkové pyré naplníme do menších skleniček, zavíčkujeme a postavíme do pekáče, kam na dno přilejeme asi 2 cm vody. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 100°C a necháme sterilovat asi 15 minut. Po této době skleničky vyndáme a necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *