Dobře připravený langoš ze stánku dokáže provonět celou ulici, je pak těžké této vůni odolat. Ovšem i když nejde o náročný pokrm, ceny langošů jsou poměrně vysoké. Záleží na lokalitě, kde jej zrovna kupujete, ale pod 50 korun ho asi neseženete. Proto vám dnes ukážeme levný recept na domácí langoše, které budou stejně dobré jako ty ze stánku a zcela jistě se s celkovým rozpočtem vejdete pod 20 korun.
Suroviny:
3 a ½ hrnku polohrubé mouky
2 menší hrnky mléka
1 kostka droždí
½ lžičky cukru
½ lžičky soli
olej na smažení
Na ochucení:
česnek
tvrdý sýr
kečup
Jak připravit domácí langoš
Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí a cukru vytvoříme kvásek – necháme ho asi 5 minut vzejít. Počkáme, až se začnou tvořit malé bublinky. Až poté přidáme ostatní suroviny a vytvoříme nelepivé hladké těsto. Pokud se nám stále lepí, přidáme trochu mouky. Hotové těsto necháme asi půl hodiny kynout na teplém místě.
Poté vyválíme těsto na placku silnou asi 2 cm a hrníčkem vykrájíme kolečka, která necháme opět ještě chvilku (10 minut) kynout.
Vykrojená a dokynutá kolečky už jen rukou vytaháme do velikosti langoše a dáme je smažit do vyšší vrstvy oleje po dobu jedné minuty z každé strany.
Hodový langoš si na závěr už jen dochutíme podle své chuti, nejčastěji tedy potřeme česnekem, posypeme strouhaným tvrdým sýrem a pokapeme kečupem. Dobrou chuť.