Za chvíli nám začne předvánoční období a k němu neodmyslitelně patří pečení vánočního cukroví. I letos přichystáme několik nových receptů právě na vánoční cukroví. Ale než s ním začneme, můžeme si jako takovou zdravou generálku upéct domácí müsli tyčinky.
Suroviny:
2 šálky ovesných vloček
1 šálek nasekaných sušených meruněk
½ šálku pšeničných klíčků
½ šálku dýňových semínek
½ šálku medu
½ šálku strouhaného kokosu
¼ šálku kokosového oleje
½ lžičky mleté skořice
Postup na přípravu domácích müsli tyčinek
Polovinu sušených meruněk namočíme v misce s vařící vodou po dobu asi 30 minut. Druhou polovinu meruněk pokrájíme na malé kousky a necháme prozatím stranou.
Mezi tím si menší pekáč si vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180°C.
Namočené, slité meruňky rozmixujeme do hladka. Pyré prohřejeme v malé pánvičce s medem, kokosovým olejem a skořicí. Vše mícháme, dokud se ingredience nerozpustí.
Ve velké míce smícháme sekané sušené meruňky, ovesné vločky, pšeničné klíčky, kokos a dýňová semínka s rozehřátou směsí z pánve. Vše nalijeme na pečící papír na pekáči, celou plochu stlačíme a porovnáme do roviny, aby výsledné tyčinky byly rovnoměrně vysoké.
Müsli pečeme asi 30 minut, dokud se hmota neupeče do zlatohnědé barvy. Po vyjmutí z trouby necháme müsli alespoň hodinku vychladnout. Potom upečený plát položíme na kuchyňský vál a rozkrájíme na tyčinky.
Takto připravené domácí müsli tyčinky můžeme skladovat ve vzduchotěsné nádobě až 1 měsíc. Případně lze müsli i zamrazit.