Pampeliškový med

Před krátkým časem nám začalo astronomické jaro. Co nevidět to bude znát také na počasí. Jistě se již všichni těšíme. K prvním jarním květům patří bezesporu pampelišky. Louky jsou jimi často zcela posety. Je proto potěšením v přírodě pokleknout a hodinku tyto květy sbírat, abychom si pak z nich mohli doma uvařit slaďoučký pampeliškový med.

Suroviny:
400 až 500 květů pampelišek
2 kg cukru
2 ks citronu
2 litry vody

Postup na přípravu pampeliškového medu

Květy pampelišky důkladně opereme pod tekoucí vodou a vložíme asi do 4 litrového hrnce a zalijeme je studenou vodou. Citrony také pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce k pampeliškám.
Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme ještě asi 15 minut. Pak necháme směs vylouhovat, nejlépe přes noc do dalšího dne.
Druhý den směs přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme zhruba jeden a půl hodiny. Zkrátka, než se med začne hezky táhnout.
Hotový pampeliškový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem. První jarní suvenýr je na světě 🙂 Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *