Velmi si ceníme receptů, které nám zasílají naši čtenáři. Dnes opět představíme jeden z nich. Recept je trochu náročnější, není proto příliš vhodný pro nováčky. Ale pokud máte odvahu, tak směle do toho 🙂
Suroviny:
1 kg vepřového bůčku bez kosti
2 lžíce směsi kořeni na vepřové maso
(oregano, římský kmín, hřebíček, sušeny česnek, sušena cibule)
0,5 l vývaru z vepřových kosti
sůl, pepř, režná nit
Nádivka:
1 starší rohlík
1 dl smetany
2 ks syrových kuřecích jater
1 celé syrové vejce
celerová a petrželová nať
muškátový oříšek
sůl, pepř
Postup na přípravu plněného vepřového boku
Vepřovy bůček bez kosti (nejlépe špička) dobře očistíme a přesně uprostřed vytvoříme velmi opatrně kapsu. Ideální je tzv. vykosťovací tenký nůž, u kterého je malá řezná plocha a dobře tak můžeme kontrolovat řez a zabránit tak nechtěnému proříznutí.
Nádivku vytvoříme nakrájením staršího rohlíku na malé kostičky. Vložíme do mísy, přelijeme
smetanou a přidáme syrové vejce. Nasekáme dva kousky syrových kuřecích jater na menší kousky a nasekáme i celerovou a petrželovou nať. Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu. Lehce osolíme a opepříme. Dochutíme troškou strouhaného muškátového oříšku a vše dokonale spojíme.
Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo. Po vychlazení plníme kapsu v bůčku. Bůčkovou kapsu neplníme až po hranu, ale počítáme s tím, že budeme muset kapsu zašít. Po naplnění bůčku a sklepnutí nádivky, aby nevznikly nežádoucí vzduchové kapsy. Kapsu zašijeme režnou nití.
Takto naplněny bůček po celém obvodu osolíme, opepříme a obalíme ve směsi koření na vepřové maso. Naplněny a okořeněný vepřový bůček přendáme na pečící papír do pekáče. Podlijeme vývarem z kosti a přikryté pečeme 90 minut. Poté pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem.
Výpek scedíme a lehce zahustíme kávovou lžičkou předem připravené světlé máslové jíšky. Necháme provařit asi 5 minut a podáváme nakrájený bůček na silnější plátky s vařeným bramborem. Dobrou chuť.