Gyros je oblíbený levný masitý pokrm z řecké kuchyně, v podstatě jde o příbuzný pokrm tureckému kebabu. Maso (skopové nebo vepřové) na gyros se zpravidla griluje na velkém svislém rožni.
V domácích podmínkách jej takto prakticky nemáme šanci připravit, proto přinášíme zjednodušený recept na domácí gyros včetně pita chleba.
Suroviny na gyros:
300 g vepřové krkovice
3 lžičky oleje
1 lžička hořčice
1 lžička chilli koření
1 lžička worcesterské omáčky
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička soli
½ lžičky tymiánu
½ lžičky oregana
½ lžičky sušeného česneku
¼ lžičky pepře
oblíbená zelenina
Na dip:
1 majonéza
3 lžíce zakysané smetany
stroužek česneku
kopr
sůl
mletý pepř
Na chléb:
2 hrnky hladké mouky
½ hrnku vody
10 g droždí
1 lžička oleje
cukr
sůl
Postup: domácí gyros v pita chlebu
Plátky masa si naložíme na zhruba 4 hodiny do směsi koření a oleje. Poté maso vyjmeme a zprudka opečeme. Opečené plátky nakrájíme na nudličky a znovu lehce opečeme na troše oleje.
Gyros se neobejde bez dipu, ten si vytvoříme smícháním majonézy, zakysané smetany kopru, soli, pepře a drceného česneku.
Nyní se pustíme do přípravy pita chleba. Do mouky vložíme droždí, cukr a zalijeme vlažnou vodou. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní suroviny a vyhněteme tužší těsto, které necháme vykynout. Z těsta si poté vytvoříme 4 stejně velké kuličky, z nichž vyválíme asi půl centimetru tlusté těsto. Necháme jej trochu vykynout a pečeme v troubě na 220°C asi 4 minuty.
Hotový pita chléb rozřízneme a vkládáme do něj střídavě nakrájené maso, nakrájenou oblíbenou zeleninu a dip. Dobrou chuť.