Skládané kološvárské zelí

Správné skládané kološvárské zelí má mírně narůžovělou barvu, typickou vůni a chuť z použitých surovin, zejména ze zelí. Ukážeme si skvělý a poměrně levný recept a postup přípravy pro zhruba 5 porcí.

Suroviny:
800 g kysaného zelí
300 g vepřového masa (plec bez kosti)
200 g jemných párků
150 g rýže
100 g škvařeného sádla
50 ml smetany (12%)
10 g mleté papriky
2 ks cibule
sůl a pepř

Postup na přípravu kološvárského zelí

Opláchnuté vepřové maso nahrubo umeleme, mírně osolíme a opepříme, přidáme polovinu dávky syrové nastrouhané cibule a vychladnou rýži, udušenou se čtvrtinou dávky sádla.
Jemně nakrájenou zbylou cibuli osmažíme dozůžova na zbylém sádle a promícháme s překrájeným zelím (pokud je zelí příliš kyselé nebo slané, propláchneme je vodou).
Do vhodného pekáče urovnáme stejnoměrně po dně polovinu dávky zelí s cibulí, za zelí navrstvíme připravenou směs masa s rýží a ostatními přísadami, posypeme párky nakrájenými na tenké plátky a navrch urovnáme zbylou druhou polovinu zelí.
Navrstvené suroviny zalijeme smetanou, do níž zamícháme mletou papriku a dusíme v troubě pod pokličkou při teplotě 200°C nejméně 45 minut.
Hotovou porci můžeme ozdobit nakrájenými rajčaty a jemně nakrájenými zelenými paprikami. Můžeme podávat samotné nebo s různě upravenými brambory. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *