Řecká frittata

Letošní Velikonoce jsou již za námi, ale pro případ, že vám zbylo více vajec a schází vám inspirace co s nimi, tak vám dnes ukážeme recept na řeckou frittatu – vaječnou omeletu v řeckém stylu.

Suroviny:
200 g sýra fety
50 g másla
50 ml mléka
8 velkých vajec
1 balení čerstvého nasekaného špenátu
1 ks cibule
hrst oliv
čerstvý kopr a kapary

Postup na přípravu řecké frittaty

V hrnci uvedeme do varu lehce osolenou vodu. Pár minut v ní spaříme krájený špenát. Necháme okapat a vodu vylijeme.
V pánvi na másle necháme změknout na kolečka nakrájenou cibuli, potom zvýšíme teplotu a přidáme špenát. Vejce a mléko vyšleháme dohromady, osolíme a opepříme. Vaječnou směs vylijeme do pánve s cibulí a se špenátem. Párkrát zamícháme a snížíme teplotu.
Na vaječnou směs nasypeme strouhaný sýr a půlené olivy, zakryjeme pokličkou a na velmi mírném ohni vaříme, dokud vejce trochu neztuhnou.
Na samotný závěr vyjmeme frittatu z pánve a před podáváním ji posypeme čerstvým koprem a kapary. Dobrou chuť.

Jen tak pro zajímavost, věděli jste, že každý Čech sní za rok průměrně 245 vajec? Připadá vám to hodně nebo málo? Tak pro ilustraci, celosvětový průměr je 182 vajec. Nejvíce se jich sní v Mexiku, a to 321. Naopak nejméně v Indii, a to pouhých 40 vajec za rok na osobu. No, indická statistika bude asi trochu zavádějící vzhledem k ohromnému počtu obyvatel a chudobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *