Už staří Řekové a Římané považovali cibuli za silné afrodisiakum. V 16. století sepsal šejk Al Nefzaví knihu Zahrada vůní, ve které uvedl i pár receptů z cibule. Náš dnešní recept, který mimochodem pochází z Francie, kde se podává v těch nejlepších restauracích, je na přípravu velice jednoduchý, a ani vás finančně příliš nevysaje.
Suroviny:
4 ks cibule
2 lžíce hladké mouky
6 plátků toustového chleba
0,5 l vývaru
strouhaný sýr
máslo
Postup na přípravu cibulové pochoutky
Na teflonové pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm dohněda čtyři cibule nakrájené na kroužky. Smažte je na mírném ohni a často míchejte, aby se nepřipalovaly. Jakmile začnou hnědnout, posypejte je dvěma lžícemi hladké mouky a zamíchejte. Potom přidejte půl litru vývaru a 25 minut vařte. Vymažte malý pekáč máslem a jeho dno vyložte dvěma plátky toustového chleba, zalijte 1/3 polévky a posypejte strouhaným sýrem. Tímto způsobem vytvoříte tři vrstvy a dejte péct do trouby. Jakmile se na povrchu vytvoří zlatá kůrčička, je pochoutka hotová! Dobrou chuť.