O Češích se říká, že jsou národem paštikářů. A nesouvisí to jen s tím, že si vozíme zásoby paštik na dovolenou co ciziny, abychom neutratili moc peněz za jídlo. Paštiky nám prostě chutnají. Kupované paštiky nemusí být vždy to pravé, uděláme si proto domácí játrovou.
Suroviny:
100 g drůbežích jater
140 ml smetany ke šlehání
10 ml brandy
10 ml portského vína
1 lístek želatiny
máslo
mletý pepř
sůl
Postup na přípravu játrové paštiky
Drůbeží játra dobře očistíme, nakrájíme na kousky, osolíme a opeříme. Na kousku másla je rychle osmahneme dorůžova a necháme odkapat a vychladnout.
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě, pak ji vymačkáme a rozpustíme ve lžíci sladké smetany ve vodní lázni. Játra se želatinou umixujeme a protřeme přes jemné síto.
Nyní přidáme brandy a portské víno a vše umícháme dohladka. Pyré vložíme do chladničky a necháme vychladnout.
Ze zbylé smetany ušleháme šlehačku, do tuhnoucího pyré ji postupně vmícháme, aby vznikla nadýchaná pěna. Tu necháme vychladnout a ztuhnout.
Studená játrová paštika nejlépe chutná na čerstvém pečivu, které je ještě teplé. Dobrou chuť.