Včera jsme si představili mangold jako téměř zapomenutou listovou zeleninu. Abych, alespoň částečně, mangold vrátili do českých kuchyní, uvedeme dnes recept, podle kterého si z mangoldu připravíte chutnou přílohu například k vepřovým minutkám.
Suroviny:
1 kg mangoldu
6 lžic rostlinného oleje
2 stroužky česneku
2 citróny
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup na přípravu mangoldu po římském způsobu
Z mangoldu odstraníme kořen, silné konce eventuálně odřízneme a jednotlivé listy důkladně opereme. Zvlášť si všímáme spodní strany řapíků a listů. Řapíky po délce rozkrojíme, zkrátí se tak doba tepelné úpravy.
Ve větším množství vařící osolené vody řapíky i listy minutu předvaříme, po vyjmutí necháme okapat. Okapaný mangold hned přendáme na předehřátou mísu. Na malém ohni rozehřejeme na pánvi olej, vložíme do něho oloupaný a na plátky nakrájený česnek, a jakmile zprůsvitní, zalijeme česnekový olejem mangold.
Ochutíme šťávou z jedné poloviny citrónu, zasypeme pepřem a lehce promícháme. Zbylý citrón nakrájíme na osminky a podáváme k pokrmu zvlášť.
Takto upravený mangold se hodí jako malý teplý předkrm nebo příloha k vepřovým minutkám, ale také bílým masům. Dobrou chuť.