Pro dnešní recept si zaletíme až do dalekého Japonska, kde v restauracích pečeného lososa s vejcem a citrónem naleznete pod názvem sake no mushiyaki.
V dřívějších dobách se losos pekl na dřevěném uhlí, dnes to máme jednoduší a pečeme jej v alobalové fólii. Uváděné množství surovin je ideální pro 4 porce.
Suroviny:
400 g filé z lososa
4 vejce
1 citrón
alobalová fólie
Zálivka:
5 lžic rýžového vína
2 lžičky soli
glutasol
Postup na přípravu pečeného lososa s vejcem a citrónem
Z rýžového vína, soli a glutasolu si připravíme zálivku.
Filé z lososa (v nouzi lze použít i jiné ryby s bílým masem) nakrájíme na porce a namočíme do připravené zálivky. Ponecháme marinovat nejméně pět minut, ale raději déle. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na půlky. Citrón oloupeme a nakrájíme na plátky.
Alobal nastřiháme na čtyři čtverce a na každý z nich položíme porci filé, dvě poloviny vejce a 2 – 3 plátky citrónu. Z alobalu vytvoříme misky, přilijeme trochu zálivky, alobal zabalíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 až 20 minut. Alobalové balíčky vyjmeme z trouby a dáme je na talíř. Každá porce se ještě ozdobí plátkem čerstvého citrónu. Takto připraveného lososa podáváme nejlépe s rýží. Dobrou chuť – nebo chcete-li itadakimas!