Vařený květák patří již tradičně mezi oblíbená vegetariánská jídla (sýr lze vynechat), ale jistě si ho oblíbila i celá řada běžných strávníků. Představujeme další rychlý, dietní a levný recept.
Suroviny:
2 středně velké květáky
200 g tvrdého sýra
80 g másla
4 lžíce strouhanky
petrželka
sůl
Postup na přípravu vařeného květáku se sýrem
Květáky rozkrojíme na půlky, vložíme do studené osolené vody (zbavíme je tak nejlépe přítomného skrytého hmyzu), po 10 minutách je opláchneme, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka.
Strouhanku osmahneme na části másla. Měkké květáky vyjmeme, po okapání přeložíme na talíře a rozebereme na růžičky, přelijeme zbylým rozehřátým máslem, posypeme strouhankou, strouhaným sýrem a rozsekanou petrželkou a podáváme.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory. Dobrou chuť.