I když máte rádi vánoční cukroví, není vždy nutné při vánočním mlsání přibrat kila navíc. V našem receptu na jáhlové kuličky je jen minimum cukru a tuku. Nejtučnější surovinou jsou použité ořechy a kokos na obalení, a sladíme pouze špetkou medu.
Suroviny:
50 g jáhel (váženo v suchém stavu)
100 g sušeného ovoce (můžou být rozinky, brusinky, švestky)
100 g ořechů (vlašských, lískových nebo mandlí)
1 lžíce kakaa
2 lžíce medu
trocha kokosu na obalení
Postup na přípravu jáhlových kuliček
Aby jáhly ztratily svou hořkost, a nemuseli bychom tolik sladit, důkladně jáhly několikrát spaříme. Poté jáhly uvaříme. Na 1 díl jáhel dáme 4 díly horké vody a se špetkou soli vaříme 20 minut.
Jahelnou kaši necháme chvilku vychladnout a osladíme jí medem, přidáme také omyté a nadrobno nakrájené sušené ovoce, nasekané ořechy a kakao. Vše důkladně promícháme.
Ze směsi poté vlhkýma rukama tvoříme malé kuličky, které obalujeme v kokosu a klademe do košíčku. A nenáročné vánoční cukroví je na světě.
Pokud chcete mít vánoční stůl barevnější můžete na obalení kromě kokosu použít také mleté ořechy nebo karob (známý také jako svatojánský chléb).