Pečení kachny je u nás spojeno především s vánočními nebo velikonočními svátky, ale tento vynikající pokrm se hodí i na všední tabuli. Musíme však počítat s tím, že pečení kachny trvá i několik hodin.
Suroviny:
1 kachna
2 lžíce hladké mouky
kmín
sůl
Postup na přípravu pečené kachny
Pečlivě očištěnou kachnu opláchneme, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme, vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a upečeme po obou stranách dozlatova (na 180°C asi 2 hodiny). Během pečení tučnější části kachny mírně napícháváme, aby se vypeklo sádlo, popřípadě kachnu přeléváme výpekem, aby se méně tučné části masa příliš nevysušily. Upečenou kachnu vyjmeme z pekáče.
Sádlo z výpeku slijeme, zbytek výpeku vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, mírně osmahneme, zalijeme vodou, pečlivě rozšleháme a za občasného promíchání vaříme nejméně 30 minut.
Provařenou šťávu podle potřeby přisolíme a procedíme hustým cedníkem do slitého sádla.
Při podávání jednotlivé porce kachny přeléváme připravenou šťávou. Vhodnou přílohou jsou brambory či bramborové nebo houskové knedlíky. Porci můžeme obohatit také špenátem, různými druhy zelí nebo zelným salátem. Dobrou chuť.