Traduje se, že „recept“ tatarský biftek do Evropy dovezli kočovní Tataři. Pro samé válčení neměli čas na vaření. A tak si vždy ráno před cestou dali pod sedlo kus hovězího masa. To se během celodenního rajtování rozklepalo a díky koňskému potu i jemně prosolilo. Večer tak už jen stačilo hotový pokrm s chutí zkonzumovat 🙂
Dnes tatarský biftek připravujeme odlišným způsobem, ale základ je stejný – syrové maso.
Suroviny:
500 g hovězí svíčkové
100 g kaparů
4 žloutky
4 kapky tabaska
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce kečupu
1 posekanou kyselou okurku
1 nadrobno nakrájenou červenou cibuli
sůl a pepř
Postup na přípravu tatarského bifteku
Maso naškrábeme ostrým nožem a smícháme s tabaskem, worcesterskou omáčkou, kečupem a posekanými okurkami. Podle chuti dosolíme a opepříme. Na talíř vždy nandáme bochánek masa, na něj rozklepneme žloutek z vajíčka a vedle naservírujeme hořčici, cibuli a kapary. Finální tatarský biftek nechť si každý umíchá dle své chuti.
Tatarský biftek podáváme s topinkami opečenými na sádle a potřenými česnekem. Dobrou chuť.
Poznámka: Maso lze místo škrábání také umlít. Ale škrábání jednoznačně preferujeme, více práce je ve výsledku určitě znát. Zejména, pokud se použije tak drahá surovina, jakou je hovězí svíčková.