Dýňové čatní

Dýňové čatní je vynikají doplněk především k masu, ale díky své chuti má prakticky univerzální použití. Skládá se téměř výhradně z podzimních surovin, proto je ideální doba ukázat si recept.

Suroviny:
400 g dužiny oloupané dýně Hokkaido
200 g jablek
200 g rajčat
100 g rozinek
300 g cukru
120 ml octa
2 žluté cibule
8 stroužků česneku
koření: 50 g nastrouhaného zázvoru, 1 palička skořice, 1 hvězdička badyánu, 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 1 chilli paprička
sůl

Postup přípravy na dýňové čatní

Dýní, jablka a zázvor omyjeme a oloupeme. Cibuli, česnek, papričku a zázvor najemno nakrájíme nebo nastrouháme, v pánvi rozpustíme cukr a přidáme k němu zbylé suroviny. Vaříme pod pokličkou, dokud hmota není dostatečně hustá. Nyní můžeme lehce dosolit podle chuti. Ještě teplé plníme do zavařovacích sklenic, které předem vypláchneme vroucí vodou. Po naplnění sklenice zavíčkujeme.
Sklenice obrátíme víčkem dolů a přibližně po 10ti minutách sklenice opět obrátíme a necháme vychladnout. Výsledný pokrm otevíráme a ochutnáváme nejdříve za týden. Pro správnou chuť se potřebuje čatní řádně proležet, aby se chutě dostatečně prolnuly.
Stejně jako všechny zavařeniny skladujte čatní v temnu a suchu.

2 komentáře u „Dýňové čatní“

  1. Dýně mám moc ráda, ještě jsem toto nedělala, ale chci to určitě zkusit, tak pak dám vědět jak se to povedlo 🙂
    Váš recept se mi moc zamlouvá. Díky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *